Befejeződött a szennyvíz projekt

Dátum: .

Lezárult Bugacon a szennyvízcsatorna-hálózat és a szennyvíztisztító telep építése.

A település történetének egyik legnagyobb beruházása során összesen 19 km (19 190 fm) gerincvezeték, 11 km (11 323 fm) bekötővezeték és 4,9 km (4 935 fm) nyomóvezeték épül meg Bugacon és Alsómonostoron. Ennek köszönhetően 1063 ingatlanhoz jut el a csatorna. A hálózat mellett egy vadonatúj, korszerű 300 m3/d kapacitású szennyvíztisztító telep is megvalósul. A projekt kivitelezője a Duna Aszfalt Kft. volt.

A beruházáshoz 1 milliárd 420 millió forint támogatást nyert el Bugac Nagyközség Önkormányzata európai uniós forrásból.

A ma és a jövő generációjának közös érdeke a vizek tisztasága, a szennyvizek megfelelő kezelése, a használt vízből származó káros anyagok talaj- és vízszennyezésének megakadályozása. Megfelelő csatornázás és szennyvíztisztítás híján a szennyvíz a talajvizet, karsztvizeket, élővizeket veszélyezteti, amely káros hatást gyakorolhat a környezetre, a természetes élőhelyekre és az emberekre egyaránt. A kertekből és zöldségesekből - a talajba szivárgó szennyvízen keresztül - olyan kórokozók juthatnak az emberi fogyasztásra szánt élelmiszerekbe, amelyek károsítják az egészséget.

Magyarországon is érvényes az az EU szabályozás, amely szerint az európai vizek jó minőségét az unió teljes területén 2015-ig el kell érni. A vonatkozó irányelvek szerint a 2000 vagy annál nagyobb lélekszámú településeken az EU-s szennyvízelvezetési- és kezelési előírások alkalmazása kötelező. A 15 ezernél nagyobb lélekszámú településeknek 2010. december 31-ig, az ennél kisebbeknek – ide tartozik Bugac - 2015. december 31-ig kellett megoldaniuk a szennyvízelvezetési problémákat.

A fejlesztés eredményeként az eddig csatornázatlan település a korszerű szennyvízelvezetés részévé vált és ez által az egész falu zöldebb, élhetőbb lett. Emellett egy Európai Uniós színvonalú szennyvíztelep őrködik ezentúl a természetbe visszabocsátott vizek tisztasága felett Bugacon.

Sajtótájékoztató

Dátum: .

„Továbbra sem szabad még rákötni a szennyvízhálózatra Bugacon. Csak akkor csatlakozhatnak a lakosok a hálózathoz, ha a szennyvíztelep is és a teljes hálózat is elkészül” - mondta el Szabó László, a település polgármestere a napokban tartott sajtótájékoztatóján.

„Örömmel mondhatom, hogy már a gerincvezeték építésnek a 74 százaléka elkészült. A házi bekötésekből 913 csonknak, azaz a teljes mennyiség 85 százalékának a megvalósítása történt meg eddig. Most már kicsit lassabban halad a munka, mert azok a szakaszok vannak hátra, ahol a magas talajvíz miatt vákumozni kell.

A házi bekötések kivitelezésének eddig a 85 százaléka történt meg, azaz 890 db.  A tervezett 5 átemelő mindegyike megvalósult már és elindult a szennyvíztiszítótelephez vezető bekötőút építése, ezzel megkezdődött ennek a projektelemnek a megvalósítása is.”

Szabó László a sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy Bugacon a bekötések egy jelentős részét a víziközmű társulat fogja finanszírozni, mivel akik LTP szerződést kötöttek, azoknak a szerződése nem csak a kötelező hozzájárulást (70.000 Ft), hanem az ingatlanon belüli bekötést is tartalmazza.

A projektre 1 milliárd 420 millió forint támogatást nyert el Bugac Nagyközség Önkormányzata európai uniós forrásból. A projekt fő célja, hogy a bugaci lakosok komfortérzete, életminősége javuljon, és emellett az ingatlanok értéke is növekedjen. A csatornahálózat kiépítésével vonzóbbá válhat a falu a lakásépítők, a befektetők és a turisták számára egyaránt.