Befejeződött a szennyvíz projekt

Dátum: .

Lezárult Bugacon a szennyvízcsatorna-hálózat és a szennyvíztisztító telep építése.

A település történetének egyik legnagyobb beruházása során összesen 19 km (19 190 fm) gerincvezeték, 11 km (11 323 fm) bekötővezeték és 4,9 km (4 935 fm) nyomóvezeték épül meg Bugacon és Alsómonostoron. Ennek köszönhetően 1063 ingatlanhoz jut el a csatorna. A hálózat mellett egy vadonatúj, korszerű 300 m3/d kapacitású szennyvíztisztító telep is megvalósul. A projekt kivitelezője a Duna Aszfalt Kft. volt.

A beruházáshoz 1 milliárd 420 millió forint támogatást nyert el Bugac Nagyközség Önkormányzata európai uniós forrásból.

A ma és a jövő generációjának közös érdeke a vizek tisztasága, a szennyvizek megfelelő kezelése, a használt vízből származó káros anyagok talaj- és vízszennyezésének megakadályozása. Megfelelő csatornázás és szennyvíztisztítás híján a szennyvíz a talajvizet, karsztvizeket, élővizeket veszélyezteti, amely káros hatást gyakorolhat a környezetre, a természetes élőhelyekre és az emberekre egyaránt. A kertekből és zöldségesekből - a talajba szivárgó szennyvízen keresztül - olyan kórokozók juthatnak az emberi fogyasztásra szánt élelmiszerekbe, amelyek károsítják az egészséget.

Magyarországon is érvényes az az EU szabályozás, amely szerint az európai vizek jó minőségét az unió teljes területén 2015-ig el kell érni. A vonatkozó irányelvek szerint a 2000 vagy annál nagyobb lélekszámú településeken az EU-s szennyvízelvezetési- és kezelési előírások alkalmazása kötelező. A 15 ezernél nagyobb lélekszámú településeknek 2010. december 31-ig, az ennél kisebbeknek – ide tartozik Bugac - 2015. december 31-ig kellett megoldaniuk a szennyvízelvezetési problémákat.

A fejlesztés eredményeként az eddig csatornázatlan település a korszerű szennyvízelvezetés részévé vált és ez által az egész falu zöldebb, élhetőbb lett. Emellett egy Európai Uniós színvonalú szennyvíztelep őrködik ezentúl a természetbe visszabocsátott vizek tisztasága felett Bugacon.